weekbericht N.989

03 september 2021

Beste ouders, We staan in de startblokken. De zomervakantie is fijn, maar het is net zo leuk om alle kinderen weer te zien. We gaan er van uit dat een ieder, ondanks dat het weer in Nederland niet zo zonnig was als andere jaren, toch heeft genoten van de zomer.
Voor de lagere school start maandag weer de school en voor de kleuters is dat dinsdag. De eerste schooldag is voor alle klassen tot 13 uur. Uiteraard zorgen we er voor dat zeker voor de eerste klassers het een bijzondere dag wordt. Ze gaan eerst met de eigen juf, bijgestaan door de kleuterjuffen, naar de eigen klas. Daarna gaan ze naar de grote zaal, waar de andere klassen al zitten, en worden de eerste klassers al zingend welkom geheten.
We dienen ons wel nog aan een aantal richtlijnen te houden, maar zoals u dat gewend bent proberen we zo natuurlijk mogelijk met de omstandigheden om te gaan. Verder in dit weekbericht leest u hier meer over.
Wij hebben er zin in. We gaan er met ons allen een mooi jaar van maken. Daar hebben we u bij nodig. Acceptatie van elkaars meningen zijn daarbij een voorwaarde. Wij wensen iedereen een fijn schooljaar toe met veel acceptatie.
Het team van basisschool Tiliander.


1,5 meter afstand tussen volwassenen leidend Bij onze activiteiten blijft de anderhalve meterafstand tussen volwassenen leidend. Dat betekent dat de grootte van de ruimte bepaalt hoeveel volwassenen aanwezig kunnen zijn. Dat betekent dus bijvoorbeeld bij een grote viering die in de zaal plaatsvindt, dat ouders er nog niet bij aanwezig kunnen zijn. Daarentegen kan bijvoorbeeld een ouderavond voor een enkele klas eventueel wel in de grote zaal plaatsvinden. Wij vragen u vriendelijk doch dringend zich aan de 1,5 meter afstand te houden, ook bij het brengen en ophalen van de leerlingen.
Dat betekent dat individuele oudergesprekken op school kunnen plaatsvinden. Hulpouders zijn ook welkom, zolang de anderhalve meter afstand tussen volwassenen gerespecteerd wordt.Brengen en ophalen van de leerlingen De ontwikkelingen zijn van dien aard dat de tijdelijke aanpassingen van de breng- en ophaaltijden van de kleuters weer ongedaan kunnen maken en we de reguliere tijden weer kunnen hanteren. Dat betekent dat om 8.25 uur de eerste bel gaat zodat de leerlingen van de lagere school samen met de leerkracht naar de klas kunnen gaan om daadwerkelijk om 8.30 uur met de schooldag kunnen beginnen. De leerlingen van de kleuterklassen worden om 8.30 uur door hun juf opgehaald en gaan samen naar binnen. Afhankelijk van de dag en de klas zijn alle leerlingen respectievelijk om 13 uur of om 14.45 uur uit.
Wel hanteren we nog verschillende ingangen voor de klassen. Zie daarvoor de bijgevoegde plattegronden.


Quarantaine Kinderen met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid,
niezen en keelpijn) mogen naar school. Zij blijven wel thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Bij twijfel: blijf thuis.
In de volgende situaties blijft een ieder thuis:
• Bij klachten die passen bij corona;
• Als je positief getest bent op corona;
• Als je een positieve uitslag had van een zelftest en wacht op de uitslag van de confirmatietest bij de GGD;
• Als iemand in je huishouden positief is getest op corona en je bent nog niet immuun;
• Als je nauw contact hebt gehad met een besmette persoon (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter) en je bent nog niet immuun;
• Als je terugkomt uit een zeer hoogrisicogebied;
• Als je een melding hebt gekregen via de CoronaMelder-app.
Als een leerling een positieve testuitslag heeft, dan dient de gehele klas 10 dagen in quarantaine te gaan. Eventueel mag er op de vijfde dag getest worden.
Lange Nieuwstraat opgebroken
Deze maand wordt er door de gemeente gewerkt in de Lange Nieuwstraat. Inrijden vanaf de Veldhovenring is op dit moment niet mogelijk. Verder is de school is nog prima bereikbaar. Houdt rekening met extra tijd voor omrijden als u normaal gesproken via deze kant komt.


Hulp gezocht voor vervoer Tijdens de vakantie is er opgeruimd, zijn de klassen opnieuw ingericht en is wat afval verzameld zoals oude uit elkaar gevallen meubels wat niet allemaal in onze container past. We zoeken een ouder die met een grote auto of eventueel aanhanger even naar het stort kan rijden.


Experimenteren met de gekke professoren van Mad Science! Binnenkort komt Mad Science een wetenschap & techniek cursus verzorgen op Tiliander, waar de kinderen van klas 4 t/m 6 zich voor kunnen inschrijven.
We starten met een spectaculaire science show op 9-9-2021 onder schooltijd.
De kinderen gaan tijdens de cursus aan de slag met talloze experimenten, activiteiten en demonstraties. De lessen liggen dicht bij de belevingswereld van de kinderen en stimuleren een onderzoekende leerhouding.
Schooljaar 2021-2022 staat in het teken van Natuurkunde.
Werken met prisma`s om licht te delen, maak kennis met UV- licht en ga op het puntje van je stoel zitten voor een heuse mini, indoor, vuurwerk-show!!! Luisteren hoe geluiden zich transporteren door vaste materialen en gassen. Laser Oscilloscopen tonen de frequenties die je eigen stem maakt. Kortom, we gaan geluidsgolven horen, zien en voelen! O ja, sorry ouders, maar de take-home van deze les heeft alles met GELUID te maken. Je weet misschien dat polen elkaar aantrekken en afstoten. Laten we dat gebruiken om dingen te laten zweven! De aarde is zelf ook magnetisch, wel zo makkelijk bij het maken van een kompas. Test je smaakpapillen op je tong om te leren over smaakgevoeligheid. Leer o.a. geurmonsters in reageerbuizen onderzoeken aan de hand van een aromatisch experiment. Onderzoek de fysica van optische illusies en houdt je hersenen voor de gek. Ken jij het effect van een stroboscoop? Je leert verder hoe holle en bolle lenzen werken en bouw je je eigen periscoop om mee naar huis te nemen. Werp licht op de vier jaargetijden en ontdek hoe lucht het weer beïnvloedt. Maak kennis met de instrumenten die meteorologen gebruiken om het weer te meten en kom met je eigen weersvoorspelling.
Kinderen krijgen op deze manier een positieve kijk op wetenschap & techniek en beseffen beter hoe het de wereld om hen heen beïnvloedt. Observeren, analyseren en conclusies trekken zijn immers belangrijke vaardigheden, voor nu en later. Na iedere les krijgen de kinderen materialen en informatie mee naar huis om thuis verder te leren en experimenteren.
De activiteiten vinden plaats in een lokaal op school.
Data van de cursus:
Donderdag 23-9-2021
Donderdag 30-9-2021
Donderdag 7-10-2021
Donderdag 14-10-2021
Donderdag 21-10-2021
Starttijd: 15:00 (lessen duren 60 minuten). Op donderdag 23-9 wordt er al om 13.30 uur gestart, aangezien de school dan al om 13 uur uit is.
Inschrijven kan via www.inschrijven.mad-science.nl
Inschrijftermijn loopt tot en met: 21-9-2021
Deelname bedraagt € 64,50 per kind, incl. goodies, leskaarten en Mad Science polsbandje.Agenda: * Maandag 6 september: eerste schooldag voor de lagere school, school uit om 13.00 uur
* Dinsdag 7 september: eerste schooldag voor de kleuters
* Dinsdag 14 september: Studiemiddag, alle kinderen om 12.00 uur uit
* Maandag 20 t/m vr 24 sept: Alle kinderen om 13.00 uur uit
* Woensdag 29 september: Michaëlsfeest
* Dinsdag 5 oktober: Studiedag, alle kinderen vrij