weekbericht n. 1038

18 november 2022

Beste ouders,
Het was een mooi beeld afgelopen vrijdag, bij Sint Maarten. Vandaaruit gaan we verder naar Sinterklaas, Advent en de Kerstperiode. Dat worden ongetwijfeld ook weer mooie beelden. Er wordt al druk gerepeteerd voor de Kerstpelen. Maandag hebben wij een studiedag en zijn alle leerlingen vrij. Wij wensen jullie een fijn weekend toe.
Het college van Tiliander

Schoolplein
Hier een bericht van de schoolplein werkgroep.
Dit voorjaar willen we de volgende stap zetten naar een nog fijner en groener schoolplein. De bestrating is reeds aangelegd en we zullen dit dan ook als startpunt nemen voor de verdere aanleg. Nu willen we graag jullie input meenemen in het op te zetten plan, zodat het naast het schoolplein van de kinderen, ook van de ouders wordt.
Heeft u een idee hoe we het schoolplein kunnen verbeteren, laat het ons dan weten via Tilianderschoolplein@outlook.com
Daarnaast kunt u zich via dit emailadres aanmelden als u in het onderhoudsteam wilt. Het onderhoudsteam bestaat uit enthousiaste ouders die af en toe beschikbaar zijn om hun groene vingers in te zetten voor ons mooie schoolplein.
Alvast bedankt namens de schoolplein werkgroep.
Richard Engelfriet, voorzitter MR
Heleen Heeres, Leerkracht
Chris Dries, Leerkracht
Sandra van Halteren, conciërge
Willem van der Valk, schoolpleinhovenier
Astrid Huijbregts, Leerkracht
Sjaron van Gent, ouder

Advent
Op maandag 28 november steken wij de eerste Adventskaars aan. De klassen 1, 6 en Peronniek lopen dan ook traditiegetrouw het Adventstuintje.
De kleuters doen dit op dinsdag 29 november (ipv vrijdag 25 november).
Het groen voor de Adventstuin is nog steeds welkom. Op vrijdagmiddag 25 november wordt het tuintje gelegd, dus als u het daarvoor in de zaal wil leggen is dat heel fijn.
Als de deur gesloten is, graag in de hal of bibliotheek leggen, want er wordt ook toneel gespeeld in de zaal door klas 5.
Het maken van de Adventskrans gebeurt op donderdag 24 november om 11.15u. Graag verzamelen bij de balie van conciërge Sandra, als u zich hiervoor heeft opgegeven bij de leerkracht. Mocht de tijd niet uitkomen, dan kunt u even overleggen met de leerkracht. U kunt hem namelijk ook thuis maken en de spullen ophalen op school.

Agenda:
* Maandag 21 november: Studiedag. Alle kinderen vrij
* Maandag 28 november: 1e Advent
*Dinsdag 29 november: Advent kleuters
* Maandag 5 december: Sinterklaasfeest en 2e Advent. School uit om 13.00u
* Dinsdag 6 december: Studiedag. Alle kinderen vrij
* Maandag 12 december: 3e Advent
* Donderdag 15 december: Paradijsspel om 14.00u en 19.30u
* Maandag 19 december: 4e Advent
* Donderdag 22 december: Kerstviering. School uit om 13.00u.
-----Kerstspel om 17.00u en 19.30u
* Vrijdag 23 december t/m vrijdag 6 januari: Kerstvakantie
* Woensdag 11 januari: Ouderavond klas 6 + 6C
* Donderdag 12 januari: Driekoningenspel om 19.30u
* Dinsdag 17 januari: Ouderavond klas 5 en Peronniek
* Woensdag 18 januari: Ouderavond klas 1
* Dinsdag 24 januari: Ouderavond klas 2A
* Woensdag 25 januari: Studiedag. Alle kinderen vrij


Over Advent
Donker is de aarde, de bomen zijn nu kaal.
Voor het Kwaad bewaar` ons de machtige Michaël.
Heilige Sint Maarten, hij schonk ons offerkracht.
Advent is nu gekomen en heel de wereld wacht.
Nicolaas wil helpen een beter mens te zijn.
Opdat het Kerstlicht strale in onze harten rein.

De Germanen zagen deze tijd als een nieuw begin. Al het oude werd opgeruimd, zelfs de vuren werden gedoofd en er werden nieuwe vuren aangelegd. Een nieuw begin. De strijd van Michael is beëindigd.
Terwijl Sinterklaas nog in ons land is, begint 4 zondagen voor Kerstmis de adventstijd. Het woord Advent komt uit het Latijn, van `adventus`, dat `komst` betekent. Het is de komst van het licht op aarde, waaraan de adventstijd vooraf gaat. Advent; tijd van hoopvolle verwachting, stilte na de stormen van de herfst.
We zijn op weg naar de langste nacht. Steeds schaarser wordt het licht. In het meest noordelijke deel van Europa is het nu voortdurend nacht. De zon is er helemaal niet meer te zien (een belangrijke aanleiding voor het Sint Lucia- feest). In donkere tijden word je als mens teruggeworpen op jezelf. Wanneer je niet meer wordt afgeleid door wat er zich buiten je afspeelt, moet je je wel met de binnenkant gaan bezighouden. Wanneer je niets meer kunt zien (duisternis) en horen (stilte) rest je niet veel meer dan voelen. Door dit alles onder ogen te zien, door er innerlijk licht op te laten schijnen, kan daar zich wat gaan ontwikkelen.  
Advent, de stille tijd, waarin het groeiend kaarslicht symbolisch is voor het innerlijk licht dat het aardedonker kan overwinnen. Met de geboorte van het Kerstkind is dat innerlijk licht op aarde gekomen, om te groeien in de mensen.
De aarde is verstild, alsof ze haar adem inhoudt. We kunnen weer door de bomen heen kijken, waardoor de scheiding tussen hemel en aarde op z`n grootst is.

In de 4 adventsweken beleven we in het klein de gehele ontwikkeling van de aarde en de mensheid en wel als volgt:
• Week l mineralenrijk (fysieke lichaam)
• Week 2: plantenrijk (levenskrachten/etherlichaam)
• Week 3: dierenrijk (ziel)
• Week 4: mens (ik/geest)

In de adventskrans en de adventskalenders is de verwachting te beleven. Iedere week gaat er een kaarsje meer branden of iedere dag mag er een luikje open.