weekbericht n. 1028

02 september 2022

Beste ouders,
Wat fijn dat we weer van start mogen gaan. De klassen van de lagere school starten maandag weer en de kleuterklassen dinsdag. Wij hebben er ontzettend veel zin in. We gaan er met ons allen een mooi schooljaar van maken.

Zoals eerder gemeld is de lange Nieuwstraat opengebroken. Verderop in de nieuwsbrief leest u nogmaals wat dit voor ons betekent. Het is wat ongemakkelijk maar als we met elkaar rekening houden, komt dat vast allemaal goed. Wel is het verstandig om met de reistijd rekening mee te houden, want er zijn in Tilburg wel meerdere straten opengebroken.
Geniet van het mooie weekend en we zien elkaar volgende week.

Marcel Pennings
Schoolleider 

Verkeerssituatie nieuw schooljaar
Zoals eerder gemeld zijn ze in de zomervakantie begonnen aan de wegwerkzaamheden aan de Lange Nieuwstraat. Om te zorgen dat wij goed bereikbaar blijven, heeft de gemeente tijdelijke aanpassingen gedaan in het parkje. De gemeente heeft aangegeven dat ze naast verkeersregelaars ook de eerste weken handhavers inzetten die letten op het juiste gebruik van de kiss & ride strook én op het juiste plek afstappen van de fiets.

Belangrijk is dat fietsers NIET via de Kiss & Ride strook komen; die is echt alleen bedoeld voor auto’s. Fietsers kunnen komen via het pad aan de Buitenstraat. Hier staat een bordje ‘fietsers afstappen’.

Onze school staat in deze buurt. Het park is tevens onderdeel van onze buurt. Wij vinden het belangrijk om een goede relatie met de buren te hebben. Laten we rekening houden met onze buren en ons houden aan de regels en aanwijzingen om het voor iedereen zo fijn mogelijk te houden. We vragen u om zo veel als mogelijk te voet of per fiets naar school te komen. Dank voor uw begrip en medewerking.

Alle klassen gaan naar binnen via het hek aan het Lumenplantsoen.

De ouders mogen mee het schoolplein op, en brengen dan het kind tot aan de betreffende ingang van de klas waarin uw kind zit. De ouders gaan niet mee de school in.
Let goed op waar de juf of meester van uw kind staat op de eerste dag. Dat is de plek waar zij de kinderen elke dag verzamelen en mee de klas in nemen.

Kleuterklas D en E, en klassen 1, 2A, 2B, 3 verzamelen op het schoolplein aan de Lange Nieuwstraat, bij de hoofdingang.
Kleuterklas A, B en C, en klassen 4A, 4B, 5, 6 en 6C verzamelen op het grote schoolplein aan de kant van het Lumenplantsoen.
Peronniek gaat naar binnen via de poort aan de Buitenstraat, die nu gebruikt wordt voor kleuterklassen A en C. Hier zullen ook de taxi’s stoppen.    
De eerste week zullen er verkeersregelaars aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. Er zal een tijdelijke Kiss & Ride strook zijn, 1-richting, en fietsers word gevraagd om af te stappen.
Alle overige hekken zullen gesloten blijven.
We verwachten dat deze situatie zal blijven t/m februari volgend schooljaar.

Agenda:
* Maandag 5 september: Eerste schooldag lagere school. School uit om 13.00u
* Dinsdag 6 september: Eerste schooldag kleuterklassen
* Woensdag 7 september: Ouderavond klas 1
* Maandag 12 september: Ouderavond klas 6 en 6c
* Maandag 19 t/m vrijdag 22 september: School uit om 13.00u
* Woensdag 21 september: Ouderavond klas 2B
* Donderdag 22 september: Ouderavond klas 2A
* Vrijdag 23 september: Studiedag. Alle kinderen vrij.
* Maandag 26 september: Ouderavond kleuterklas C+D
* Dinsdag 27 september: Ouderavond kleuterklas A+B+E
* Woensdag 28 september: Ouderavond klas 5
* Donderdag 29 september: Sint Michaël. School uit om 13.00u

Experimenteren met de gekke professoren van Mad Science!
Binnenkort komt Mad Science een wetenschap & techniek cursus verzorgen op Tiliander, waar de kinderen van klas 4 t/m 6 zich voor kunnen inschrijven. We starten met een spectaculaire science show op 7-9-2022 onder schooltijd.
De kinderen gaan tijdens de cursus aan de slag met talloze experimenten, activiteiten en demonstraties. De lessen liggen dicht bij de belevingswereld van de kinderen en stimuleren een onderzoekende leerhouding.

Schooljaar 2022-2023 begeven we ons in de wereld van de Wetenschap.  

Van aanrecht naar politieonderzoek, van elektrische apparaten naar wolkenkrabbers, van beveiliging naar vliegtuigen. We nemen de wetenschappers in spé mee op reis in een wereld vol met wetenschap.

Vlieg samen met de Mad Scientist door de basisregels van luchtvaart en aerodynamica! Leer en  observeer hoe verschillende modellen van papieren zweefvliegtuigen gebouwd worden om ten slotte je eigen aerodynamische vliegtuig te laten zweven.

Hé speurneus, ga aan de slag als een echte detective! Leer supergoed observeren tijdens een zintuigentest en ontdek hoe je handschriften en vingerafdrukken kunt herkennen. Weet jij in welke grondsoort een voetafdruk het best te zien is? Na de absorptietest ben jij de expert! Scheikunde in de keuken? Het kan echt! Tijdens deze les creëer je chemische veranderingen met alledaagse ingrediënten, zoals vetten, suikers en koolhydraten. Spullen die je gewoon thuis in je keukenkastje vindt. Als de Mad Science les is afgelopen kun je dus thuis gewoon verder experimenteren! 

Stap in de schoenen van architecten en bruggenbouwers. Tijdens deze les test je verschillende structuren en leer je hoe je een sterke structuur kunt bouwen met driehoeken en bogen.  

Tijd voor spanning! Ontdek hoe elektriciteit werkt en laat vervolgens lampjes branden en zoemers buzzen in je zelfgemaakte stroomkring! We maken ook een uitstapje naar statische elektriciteit. Je leert wat protonen en elektronen zijn en hoe zij samenkomen in een plasma-bol!

Tijd voor veiligheid in deze spannende Mad Science les. Leer hoe je jouw waardevolle spullen kunt beveiligen tegen diefstal. Je gaat aan de slag met sloten en sleutels, geluidsmeters en te gekke lasersystemen! Tijdens deze les ontwerp je ook zelf een alarmsysteem dat een waardevolle schat moet beveiligen.

Kinderen krijgen op deze manier een positieve kijk op wetenschap & techniek en beseffen beter hoe het de wereld om hen heen beïnvloedt. Observeren, analyseren en conclusies trekken zijn immers belangrijke vaardigheden, voor nu en later. Na iedere les krijgen de kinderen informatie mee naar  huis om thuis verder te leren en experimenteren.

De activiteiten vinden plaats in een lokaal op school.
Data van de cursus:
Donderdag 15-9-2022
Donderdag 22-9-2022
Donderdag 29-9-2022
Donderdag 6-10-2022
Donderdag 13-10-2022
Donderdag 20-10-2022
Starttijd: 15:00 (lessen duren 60 minuten)
Inschrijven kan via inschrijven.mad-science.nl
Deelname bedraagt € 79,50 per kind. 

In actie voor Kika
Van de kinderen die in Nederland kanker krijgen, geneest ongeveer 81%. Onze conciërge, juffie Sandra, gaat op 10 september maar liefst 80 kilometer lopen om Stichting Kika te steunen, en geld op te halen om met onderzoek het aantal genezen kinderen naar 100% te brengen. Wilt u haar sponsoren, dan kan dat via deze link:
https://www.actievoorkika.nl/80-lopen-voor-100-genezen   

Tafeltjes en stoeltjes
Juffie Sandra heeft een paar setjes tafeltjes en stoeltjes over. Heeft u interesse? Stuur haar dan even een mailtje: s.verelst@tiliander.nl.
Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Boer Michiel van Boerderij de Kraanvogel
Boer Michiel staat normaliter op vrijdag op het Lumenplantsoen om de groentebestellingen af te leveren. Vanaf volgende week is dit niet meer mogelijk. Hij staat dan voortaan aan de Buitenstraat, te herkennen aan een wit busje.
Meer informatie: https://www.boerderij-dekraanvogel.nl/