weekbericht n. 1021

10 juni 2022

Beste ouders,
Het was een kort weekje met maandag vrij en dinsdag als eerste dag. Deze week kenmerkte zich door veel regen en ook af en toe zon. En zo gaan we richting de zomer en vervolgt de natuur zijn cyclus. Ook onze eigen levens verloopt volgens een cyclus. Elke antroposofische fase beslaat een periode van ongeveer 7 jaar. De antroposofische fasen van het leven beginnen bij je geboorte. Zodra je 7 bent kom je in de volgende fase terecht. Zodra je de leeftijd van 63 hebt bereikt begint de 10e en laatste antroposofische fase. Deze fase duurt tot aan je dood. Op de basisschool hebben we te maken met de eerste 2 fasen. Verderop in het weekbericht staat er iets over geschreven. 
Het team van Basisschool Tiliander. 


Getuigschriftenuitreiking 
Vanaf klas 1 wordt er elk jaar een getuigschrift uitgereikt aan uw kind. Dit is een viering waarbij de ouders ook aanwezig zijn.
De uitreiking vindt plaats in onze mooie grote zaal. 

Hierbij de indeling:

Donderdag 21 juli 
8.30 uur    klas 1a
9.30 uur    klas 1b
10.30 uur   klas 3a
11.30 uur    klas 3b
12.30 uur   klas 4
13.30 uur   klas 5
14.30 uur   klas 5 combiklas

Vrijdag 23 juli
8.30 uur     Peronniek
9.15 uur      klas 2
10.30 uur    klas 6
11.15 uur      klas 6 combiklas
12.00 uur     afscheid klas 6 

Er wordt met alle klassen afscheid genomen van klas 6. Door de grootte van de zaal kunnen alleen de ouders van klas 6 aanwezig zijn. 


Gevonden voorwerpen 
De kist met gevonden voorwerpen zit vol met jasjes. Kom gerust even binnen kijken of er een tussen zit van uw kind.  Sint Jan  De kleuters hebben gisteren via de schoolapp een brief gehad over de viering van het Sint Jansfeest. De brief van de overige klassen wordt begin volgende week verstuurd. 

Agenda: 
* Zaterdag 11 juni: Speelochtend nieuwe kleuters
* Maandag 20 juni t/m vrijdag 24 juni: School om 13.00u uit
* Vrijdag 24 juni: Sint Jan, School uit om 13.00u
* Woensdag 6 juli: Vlinderdag voor de kleuters die naar de eerste klas gaan. De andere  kleuters zijn dan vrij
* Donderdag 21 juli: Getuigschriftuitreikingen
* Vrijdag 22 juli: Laatste schooldag. Getuigschriftuitreikingen. School uit om 13.00u

De eerste twee antroposofische fasen van het leven 

0-7 jaar: de fase van de goedheid
In deze eerste fase wordt het lichaam in de baarmoeder gevormd. De organen worden aangelegd en het hartje begint met kloppen. De foetus bereidt zich voor op leven buiten de baarmoeder en wordt pas geboren wanneer hij of zij daar klaar voor is. De geboorte is voor zowel het kind als de ouders een aangrijpende gebeurtenis. Goedheid in de vorm van warmte en geborgenheid is in deze eerste fase dan ook erg belangrijk. Vanaf de geboorte maakt het kind een grote ontwikkeling door. Het gaat van wezentje in de baarmoeder naar baby, dreumes, peuter, kleuter en schoolkind. Waar mogelijk passen de ouders zich aan de ontwikkeling van het mens in wording. Het is in deze fase van belang dat ouder hun kinderen liefdevol ondersteunen in het ontwikkelingen van zelfstandigheid en authenticiteit. 

7-14 jaar: de fase van de schoonheid In deze fase leert het kind het Ik-gevoel te ontwikkelen. De individualiteit en het ego worden gevormd. Zelfexpressie is van groot belang in deze fase. Het ene kind zal zijn of haar plek in de wereld vorm leren geven door het volgen van toneellessen, het andere heeft sport nodig. Weer een ander zal boeken verslinden, of haar ziel in het zingen kunnen vinden. Expressie draagt bij aan het vormen van het Zelf en van het ego. Om jezelf te begrijpen, moet je je kunnen uiten. Als dat in harmonie kan bloeit de wereld op: je ervaart schoonheid.