WEEKBERICHT N.1018

13 mei 2022

Beste ouders, 
Het mooie weer nodigt ons uit om de natuur in te trekken. Waarom eigenlijk heeft de natuur zo’n vitaliserende werking? Onbewust weten we allemaal dat buiten zijn goed voor ons is, maar we handelen er vaak niet naar. We zitten liever binnen als het buiten regent. Wat valt er te zeggen, ook vanuit antroposofisch perspectief, over de invloed die de natuur op ons mensen heeft? Verderop in deze nieuwsbrief hebben we hierover een artikel opgenomen. 

De kinderboerderij Maria Goretti is weer open. Uiteraard gaan we binnenkort met de kleutergroepen weer op bezoek. 

Het team van Basisschool Tiliander.  

Schoolfotograaf 
Op maandag 23 mei en donderdag 2 juni komt de fotograaf naar onze school.
Op maandag 23 mei worden er zwart-wit portretfoto’s gemaakt. Deze worden door ons bewaard en krijgt uw kind aan het eind van de zesde klas mee naar huis al seen mooie herinnering.
Op donderdag 2 juni worden er groepsfoto’s gemaakt. Deze kunt u daarna kopen bij onze concierge.
Hierover krijgt u later meer informatie. 

Gevonden voorwerpen 
Er zijn nog een hoop gevonden voorwerpen. Deze liggen in de kist in de hal bij de hoofdingang. Na volgende week vrijdag gaan de spullen naar de kringloop. 

Oproep Oudercommissie BSO 
Beste ouders,
Voor wie me nog niet kennen, ik ben Mandala, leerkracht en ouder van Ties en Bart die op de BSO zitten. 
Na jaren met plezier te hebben deelgenomen aan de Oudercommissie van de BSO, wordt het tijd om het stokje door te geven.
Het is fijn om betrokken te zijn en je zegje te kunnen doen, zonder dat het heel veel tijd slurpt. Het is belangrijk voor de kinderen en voor de medewerkers dat de ouders betrokken zijn, zodat het voor iedereen fijn vertoeven is op BSO Tiliander. 
Als je kind(eren) hier op de BSO zit(ten), zou het fijn zijn als je de Oudercommissie in overweging wilt nemen.
Voor vragen mag je mij altijd aanspreken of contact opnemen met Carla.( 06 10278984 c.hendriks@sterrekinderopvang.nl. 
Groeten, Mandala 

Kraam klas 5/6 
Op woensdag 18 mei om 13.00u heeft klas 5/6 een kraampje op het schoolplein voor de school, bij de hoofdingang en ook bij de achteringang. Zij verkopen dan lekkere dingen en zelfgemaakte spulletjes. De opbrengst is voor hun kamp.  

Agenda:
* Maandag 16 mei: Ouderavond kleuterklassen A en B
* Dinsdag 17 mei: Ouderavond kleuterklassen C,D en E
* Woensdag 18 mei: Kraampje klas 5/6 om 13.0
* Donderdag 19 mei: Ouderavond klas 3A en 3B
* Maandag 23 mei: Portretfoto’s door schoolfotograaf
* Dinsdag 24 mei: Ouderavond klas 2
* Woensdag 25 mei: Ouderavond Peronniek
* Donderdag 26 en vrijdag 27 mei: Hemelvaart. Alle kinderen vrij
* Donderdag 2 juni: Klassenfoto’s door schoolfotograaf 
* Vrijdag 3 juni: Pinksterfeest. School uit om 13.00u
* Maandag 6 juni: 2e Pinksterdag. Alle kinderen vrij
* Dinsdag 7 juni: Informatieavond nieuwe ouders en ouderavond klas 5
* Woensdag 8 juni: Ouderavond klas 6
* Donderdag 9 juni: Ouderavond klas 5/6
* Zaterdag 11 juni: Speelochtend nieuwe kleuters 

Opladen in de natuur 
Waarom eigenlijk heeft de natuur zo’n vitaliserende werking? Onbewust weten we allemaal dat buiten zijn goed voor ons is, maar we handelen er vaak niet naar. We zitten liever binnen als het buiten regent. Wat valt er te zeggen, ook vanuit antroposofisch perspectief, over de invloed die de natuur op ons mensen heeft? Jasper Sinoo, tuinder op landgoed Kraaybeekerhof, merkt dat in de natuur zijn hem energie en rust geeft. En hij weet dat dit ook voor anderen geldt. 
“Buiten in de natuur kan een mens gemakkelijker ‘zijn’. De aarde is, de aarde oordeelt niet,” zegt Jasper. Hij is er van overtuigd dat voor ieders vitaliteit – dat woord is afgeleid van ‘vita’, dat ‘leven’ betekent – de aarde, zo vol leven, van levensbelang is. Jasper groeide als kind middenin de natuur op, en is dus ervaringsdeskundige. Hij speelde viool voor de koeien, hielp met kaasmaken bij een buurboer en reed paard door de bergen. “In de natuur hoef je niet mee te gaan in de mallemolen van het leven. En, nog belangrijker: In de natuur kun je ervaren dat alles in verbinding met elkaar staat.”
In de natuur kun je ervaren dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat we verbonden zijn met elkaar, deel zijn van een groter geheel. Alles heeft elkaar nodig om tot wasdom te komen. Een plantje heeft hele diverse voedingsstoffen nodig. Rudolf Steiner beschreef in zijn landbouwcursus dat de krachten van de aarde en van de kosmos, op de landbouw werken via de stoffen van de aarde. Die stoffen komen allemaal naar dat plantje toe, getransporteerd via de wortels en via schimmels. Die krachten van de kosmos en de aarde werken ook op ons mensen. 

Krachtige levensenergie 
Op de Warmonderhof en via stages leerde Jasper alles over biologisch-dynamisch tuinieren. Op Kraaybeekerhof wordt de aarde al veertig jaar biologisch-dynamisch bewerkt. Dat wil onder meer zeggen dat als je de aarde goed verzorgt, de balans intact blijft waardoor de gewassen vitaler en minder vatbaar zijn voor ziektes. Volgens Jasper voelen bezoekers die rijkdom van de aarde op Kraaybeekerhof: “Mensen zeggen vaak dat ze hier iets speciaals ervaren. Meestal omschrijven ze het als  een ‘energie’ die een bepaald soort rust geeft.” Niet zo vreemd dat juist bezoekers van een plek als Kraaybeekerhof dit ervaren, omdat er juist daar zo zorgvuldig met de levenskrachten van de natuur om wordt gegaan. Maar natuurlijk zijn er nog vele andere plekken waar je de krachtige levensenergie van de natuur ervaren kunt. 

Zelf worteltjes oogsten 
Veel mensen lijken het contact met de natuur een beetje verloren te zijn. Om die verbinding weer te kunnen maken is het belangrijk dat we meer gaan waarnemen als we buiten zijn. Dat we onze zintuigen openzetten. Luister, kijk, ruik, raak aan en – als dat kan – proef! Deelname aan ’participatielandbouw’ kan daarbij inspirerend werken. Jasper: “Op Kraaybeekerhof hebben we een zelfoogsttuin. Mensen kunnen een aandeel in onze tuin nemen en in ruil daarvoor krijgen ze een deel van de opbrengst. Deelnemers komen hier zelf hun worteltjes uit de grond trekken, hun sla zelf snijden en de bonen zelf plukken. Dat zorgt voor een nieuwe verbinding met de natuur en slaat erg goed aan. Participatielandbouw is op veel plekken in het land te vinden.” Er gaat een grote kracht uit van de natuur. Kijk maar eens goed naar een zaadje. Het is toch een wonder dat het een plantje wordt, dat door de zon bijna uit de grond getrokken wordt! Dat gebeurt er tussen de hemel en de aarde. De samenwerking tussen beide zorgt ervoor dat zo’n zaadje mag worden wie het is. Jasper legt een direct verband met de mens: “Wij als mensen leven ook tussen die twee werelden. In de natuur begeef je je in dat gebied waar die helende en levenskrachtbiedende magie plaatsvindt. Het zou mooi zijn als we dat bewuster gaan beleven. Dat we bijvoorbeeld de seizoenen, ook in onszelf, bewuster gaan ervaren en de prachtige kleuren van de bloemen en alle verschillende soorten groen gaat onderscheiden...” 

Tips van Jasper: 
“Ga samen naar buiten, in plaats van ergens binnen af te spreken. Ik vind het eigenlijk altijd fijner om met iemand in de natuur te wandelen, dan samen binnen te zitten. In een druk cafe zitten heeft een totaal andere werking dan wandelen in het bos of langs het strand. Of: ga eens alleen op pad, buiten. In je eentje kun je vaak gemakkelijker de verstilling ervaren. De natuur kan je daarbij helpen. Ga ook eens naar buiten als het geen lekker weer is. Door de striemende regen wandelen kan ook heel fijn zijn, vooral na afloop als je weer lekker warm binnen zit! Het mag best even minder prettig zijn. 
Onderzoek hoe het is om serieus met de aarde bezig te zijn. Met alle aandacht. Kijk en voel de aarde. Heb je een tuin, haal die tegel eruit, bekijk het leven dat eronder zit en plant daar mooie bloemen. Doe dat met je volledige aandacht. Voel heel bewust de aarde. Neem een aandeel in een lokale zelfpluktuin. Zodat je zelf je groenten oogst en sowieso meer contact gaat hebben met de aarde.” 
Tekst: Arianne Collee 

Oesterzwamworkshop op boerderij de Kraanvogel 
Workshop zwammen telen op koffiedrap ! 10 juli gaan we dit doen van 1400-1700 uur op de boerderij. Barbara Brunnhuber, een van onze enthousiaste pakketafnemers, gaat deze workshop voor haar rekening nemen. De kosten zijn 25 euro pp. Dit is inclusief de growkits, welke we moeten bestellen omdat deze een essentieel onderdeel zijn van het hele zwammen kweken.  Het is daarom van belang dat je z.s.m. laat weten of je mee wilt doen, zodat we niet te veel of te weinig kits hebben. Laten we zeggen dat je voor 22 mei laat weten of je meedoet zodat we er een voor jou kunnen bestellen. Hiernaast is het van belang koffiedrap te sparen anders komen we niet ver ☺ Betaling bij voorkeur via tikkie/betaalverzoek via de bank. Is dit abracadabra voor je, dan mag je ook contant betalen. Meld je aan via dit emailadres: daisycornelissen1973@gmail.com 
Voor meer informatie over boerderij de Kraanvogel:  https://www.boerderij-dekraanvogel.nl 
Elke vrijdag staat boer Michiel op het Lumenplantsoen van 12.45u tot 13.15u. Te herkennen aan een wit busje.